Oyad Basın açıklaması:;
Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak yönetimimiz, danışma kurulumuz, bölge ve il temsilcilerimiz ve üyelerimizle birlikte bugün OYAK Genel Md.lüğü önünde toplanmış bulunuyoruz.
Biz; Türk Silahlı Kuvvetlerinin parçası olan Kuvvet Komutanlıklarının, Sahil Güvenlik K.lığı ve Jandarma Genel K.lığının emeklisi olan askerler ile aynı zamanda bu kurumlarda çalışan sivil memurların ve bazı OYAK iştirak çalışanlarının emeklileriyiz.
Biz; OYAK’ta hakkı bulunan emeklilerin 2021 yılında kurduğu, her statüden kişinin bulunduğu ve temsil edildiği Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği OYAD’ız.
Biz 1961 yılında 205 sayılı yasa ile kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumu OYAK’ın emekli sahipleriyiz.
Biz, OYAK varlıklarının yaklaşık yarısına yakınının sahibi olan 96.000 emekli OYAK üyesiyiz. Emekli olanların %95 inin gönüllü olarak OYAK’ta kalmayı seçtiği kişileriz.
Biz yeni emekli olacaklar ile OYAK’ta varlık payı ve sayısı gittikçe büyüyen emeklileriyiz.
Biz maaşlarımızın onda birini ayırarak OYAK’a yatıran ve OYAK’ın sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayan insanlarız.
Biz; emekliliğimizi düşünerek yıllardır ayırdığımız birikimler ile kurulan ve büyüyen OYAK’ın bugün bizlere hakkımız olan yıllık geliri sağlamasını talep eden, zorlu ekonomik koşullarda bu gelir ile ayakta kalmaya çalışan emekli ailelerin babaları, anneleri ve çocuklarıyız.
Biz; emekliliklerini düşünerek bizleri dikkatle izleyen, halen kurumlarında çalışmakta olan muvazzaf ve sivil memurların da ümidiyiz.
Biz OYAK üyelerinin gerçeğe ve adalete yönelik açlığını gidermek amacıyla, asıl malzemenin oradan çıktığını bildiğimizden karşılaştığımız sorunları kabullenmek ve o sorunlar ile yüzleşmek, çözüm aramak için bir aradayız.
OYAK yönetimi gerçek sahibi olan biz üyelere gerçek ve doğru cevap vermediğinden, bizleri muhatap almadıklarından, doğru bilgilendirme yapmadıklarından dolayı yönetimin bu tavrını öğrenmek, kamuoyuna bunu anlatmak, haklı sesimizi duyurmak, üyelerimizin talep ve isteklerini iletmek ve en önemlisi 2023 yılı nema oranının beklentimizi karşılayacak bir açıklama yapılmasını öğrenmek için buradayız.
Değerli Basın Mensupları
Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (OYAD) olarak,
önümüzdeki günlerde toplanacak olan 64’üncü OYAK Genel Kurulun tüm OYAK üyelerine hayırlı olmasını diliyoruz.
Tüm OYAK varlıklarının sahibi ve daimi üyesi olan biz emekli OYAK üyelerine, 1996 yılından beri kanunen hakları olmasına rağmen, 28 yıldır OYAK Temsilciler Kurulunda ve Genel Kurul’da üye olarak yer verilmemiştir.
OYAK Genel Kurulunun emekli üyelerin iradesi olmadan vazifelerini yerine getirecek olmasının yaratacağı risklerin azaltılması ve alınacak kararların tüm daimi üyeler tarafından genel kabul görebilmesi maksadıyla, Genel Kurulda görüşülmesinde ve karara bağlanmasında büyük ihtiyaç ve aciliyet gerektiren konuları, bugün kendi evimizin önünde, tüm ilgili Oyak Yönetim Organlarına ve Milli Savunma Bakanlığına bildirme ihtiyacı doğmuştur.
Esasen tüm bu konular Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Milli Savunma Bakanlığına ve OYAK Yönetim Organlarına resmi yazılar ile bildirilmiş olmasına rağmen, hala gereğinin yerine getirilmemiş olması, OYAD üyesi olan emekli OYAK daimi üyelerini bugün OYAK Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapmaya zorlamıştır.
OYAK’ın kurum olarak daha iyi ve adil bir şekilde yönetilmesi, OYAK varlıklarının hakkıyla büyütülmesi, yatırım dahil tüm kararların tüm daimi üyelerin iradesi ile alınması, OYAK’a ve varlıklarına yönelik risklerin tespit edilerek azaltılması, üye memnuniyetini artıracak hizmetlerin sunulması maksadıyla gerekli tedbirlerin ve kararların alınmasını tüm OYAK Yönetim Organlarından ve Milli Savunma Bakanlığından talep ederiz:
1 MSB ve OYAK ilgili kurulları; OYAK kanununda kendilerine verilen yetki ve görevler doğrultusunda, “Kurul Üyeleri seçim esasları talimatnamesi”nde gerekli düzenleme ve değişiklikleri yaparak, OYAK emekli daimi üyelerinin OYAK Temsilciler Kurulu’nda, Genel Kurul’da, Denetim Kurulunda ve Yönetim Kurulu’nda temsil edilmesini sağlamalıdır. Daha fazla hak kaybı yaşanmaması maksadıyla en yakın OYAK kurulları oluşum çalışmalarından itibaren EMS üyelerinden kurul üyeleri seçilmesi, üye seçiminde OYAD yönetiminin görüşlerinin ve adaylarının alınması sağlanmalıdır.
2 OYAK Genel Kurulu; “her seferinde Genel Kurul’un kararı ve onayı olmadan” OYAK net varlıklarının toplamının % 30’una karşılık gelen miktarının OYAK Yönetim Kurulu ve Genel Müdürü tarafından ülke içinde ve dışında yeni şirket satın alma veya satma, yatırım kararları alma şeklinde kullanılabilmesine olanak sağlayan 2018 yılında alınan Genel Kurul kararı ivedilikle OYAK Genel Kurulu tarafından iptal edilmelidir. %30 çok büyük bir yetkidir. Makul seviyede bir limitin üzerindeki tüm yatırım, şirket alım-satım kararları Olağan ya da Olağanüstü Genel Kurul kararları ile yapılmalıdır.
3 Varlık satışı, pay sahiplik oranı değişimi ve şirket birleşme hesaplamalarında yapılan değerlemeler sonucunda sağlanan varlık değer artışları örneklerinde görüldüğü üzere, OYAK’ın her türlü varlığının ve şirket/iştiraklerinin değerleri hiçbir erteleme ve sınırlama mekanizmasına takılmadan bugünkü gerçek değerleri ile tespit edilmeli, bu artışların üye rezervlerine aynen yansıtılması sağlanmalıdır.
4 OYAK Genel Müdürlüğü tarafından yapılan idari yönetim giderlerini karşılamak üzere yıllık üye nemalarından yapılan %2,6167 sabit oranındaki masraf kesintisi yıllar içinde büyüyen üye rezervleri karşısında çok yüksek kalmıştır. Bu oran düşürülmelidir. Oyak Genel Müdürlüğü yıllık idari yönetim bütçesinin nihai olarak Genel Kurul tarafından da incelenmesi, gerekli tasarrufi düzenlemelerin yapılması ve onaylanması, sonrasında da her yıl açıklanacak nema çerçevesinde bu bütçeye uygun düşecek oranda bir masraf kesintisi oranının belirlenmesi sağlanmalıdır.
5 Bankalar arası rekabet sağlanarak EMS maaş ödemelerine piyasa koşullarına uygun daha yüksek miktarda promosyon ödemesi yapılması sağlanmalıdır.
6 Üyelerin borç para, konut kredisi, araç edinme gibi ihtiyaçları doğrultusunda daha uygun finansal koşullu hizmetler geliştirilmeli, sunulmalı ve üye memnuniyet seviyesi artırılmalıdır.
7 Üyelere yapılacak OYAK kanununda belirtilen yardımlar dışında, hangi nedenle olursa olsun, OYAK veya iştirakleri tarafından başka kişi ve kuruluşlara/vakıflara OYAK nema oluşumuna negatif etki yapacak özellikte mevzuata uygun olmayan yardım ve bağışlar yapılmamalıdır.
8 OYAK varlıklarının sahibi OYAK daimi üyeleridir. OYAK varlıkları hiçbir dış ve iç baskı, telkin ve yönlendirme olmadan sadece sahibi olan üyelerinin menfaatleri doğrultusunda yönetilmeli, kaynaklar sadece üye menfaatleri doğrultusunda tüm üyeleri temsil eden Genel Kurul kararları doğrultusunda kullanılmalıdır.
9 OYAK daimi üyelerinin ve OYAD’ın OYAK’a iletişim kanalları üzerinden ilettiği tüm görüş, istek, talep ve şikayetleri; tüm OYAK Yönetim Organlarına raporlanmalı, yetkili kurul gündemlerine alınmalı ve gerekli kararların alınarak gecikmeden işleme konulması sağlanmalıdır.
10 Gönüllü üyelerin sağladığı KÖBF birikimlerinin mevcut işletim esasları tadil edilerek fon yüksek gelir sağlayıcı alanlarda kullanılmalı, gayrimenkul yatırım ortaklığı formatında yönetilmeli ve yüksek gelir elde edilerek kuruluş amacına uygun şekilde fon üyelerinin konut ihtiyacının giderilmesi sağlanmalıdır.
11 Vefat eden üyenin tüm kanuni 1 nci derece mirasçılarının hayatta kaldıkları sürece ve kendileri ile sınırlı kalmak kaydıyla OYAK’ta EMS içinde kalarak miras payları oranında OYAK’ta varlıklarını sürdürme haklarının sağlanması hususu incelenmelidir.
Bu açıklamamıza bakarak kimse bizim hakkımızda olumsuz düşünmesin. Biz haklı taleplerimizi iletmek üzere buradayız.
OYAD , OYAK’ın karşısında değil yanındadır. Hiçbir kişi kurum veya tarafın OYAK’ı yıpratmasına müsaade etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.
Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği OYAD’ın kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarına destek verdiğiniz ve mesajlarımızı kamuoyuna iletmekte aracı olduğunuz için çok teşekkür ederiz.
OYAD YÖNETİM KURULU
Haber: Merih Uzun – Atasavun Yiğit